ASTROLOGIJA



Mnogi savremeni astrolozi zastupaju mišljenje da astrologija zapravo objašnjava uticaj planeta na čoveka, čime se otvaraju vrata da kritičari astrologije postave pitanje: Kako se taj uticaj manifestuje? I zatraže dokaz da je, na primer, Jupiter odgovoran za to što je neka osoba krupnije građe i optimistične prirode.
Treba razdvojiti dve stvari – postojanje konkretnog uticaja nebeskih tela na čoveka i živi svet sa jedne strane, i simbolički odnos planeta i čoveka sa druge strane.
Ako posmatramo iz čisto naučnog ugla, nebeska tela 24h dnevno utiču na nas. Najviše smo izloženi uticajima onih tela koja su najveća i najbliža, a to su na prvom mestu Sunce i Mesec. Sunce svojom toplotom i svetlošću utiče na razvojne i vitalne procese živog sveta. Mesec svojom blizinom utiče na plimu i oseku, a dokazano i na biljni i životinjski svet kao i na telo čoveka i njegova mentalno-emotivna stanja.
Upravo zato, astrologiju moramo definisati kao čitanje simbola čijim povezivanjem dobijamo sliku o psihofizičkom stanju neke osobe, njenim sklonostima i svemu onome što je može u životu snaći.



Na pitanje šta je astrologija dajemo odgovor da je to veština pomoću koje astrolog, praćenjem kretanja nebeskih tela i tumačenjem simbolike koju takva kretanja nose projektovana u nekoj astrološkoj karti, može da sagleda događaje iz prošlosti, ali i da predvidi događaje u budućnosti.








                                               Horoskopski znaci

Dvanaest znakova zodijaka su vrlo dobro poznati svima, međutim svaki znak poseduje svoju individualnost ispoljenu kroz vrline i mane.
Horoskop je slika neba u određenom trenutku (položaji Sunca, Meseca, planeta, zvezda) gledano s određene tačke na Zemlji u određenom trenutku. Dakle, kao da smo s određenog mesta u datom trenutku fotografisali nebo, pa napravili svojevrsnu kartu - horoskopsku kartu - sa tačnim položajem najvažnijih objekata, te s elementima nebeske sfere (Zenit, Nadir, Ascedent, Descedent).
Natalni horoskop nekog čoveka je takva slika u trenutku njegovog rođenja. Horoskop se sastoji od velikog broja elemenata i njihovih povezanosti - astrološki elementi, astrološki znakovi, astrološke kuće, planete, planetarni aspekti...

 ^ Ovan
Osobe rođene od 21. marta do 20. aprila su rođene u znaku Ovna.
Element – voda
Vladajuća planeta - Mars
Glavne osobine - energičan ali nagao
Dinamična, borbena, uporna i agresivna osoba, večito ide napred ne obazirući se na posledice, jer za njega ne postoje granice, niti u čemu vidi opasnost. Koliko se brzo naljuti, tako se i odljuti i sve ispočetka, više puta, dosta često ne završavajući predhodno, jer ima i puno ideja. Energičan, brz, brzoplet, hrabar, žestok, svojeglav.

_ Bik
Osobe rođene od 20. aprila do 20. maja rođene su u znaku Bika.
Element - zemlja
Vladajuća planeta - Venera
Glavne osobine - produktivan ali tvrdoglav
Kod njega nema lutanja, jer Bik je osoba koja tačno zna šta može, a šta ne, pa stremi ka oblicima sigurnog i bezbednog. Podredjuje sve sebi na praktičan način sa velikom istrajnošču, ali tek pošto se odluči i stekne poverenje. Jednom stvari se može baviti celog života, ukoliko kroz nju pronadj sebe u smislu egzistencije. Zato je teško pokretljiv i uvek je potrebno da ga neko ili nešto pokrene, ali kada započne vrlo je uporan i istrajan. Bik je uglavnom uspešan, jer je oprezan, promišljen i trezven, ali je pomalo usporen i trom. Generalno je simpatičan, pozitivan, prijatan i rado viden u društvu - dobričina.

` Blizanci
Osobe rođene od 21. maja do 20. juna rođene su u znaku Blizanaca.
Element - vazduh
Vladajuća planeta - Merkur
Glavne osobine - pametni ali površni
Blizanci, su Znak poput leptira, nikada u kući, jer poseduje neodoljivu potrebu da se poveže sa drugim ljudima. Jako su komunikativni i snalažljivi. Promenljivost karaktera omogućava im prilagodljivost i često sve što čine je površno, jer skoro nikada ne ulaze u suštinu. Večno mladi, večito pun priča, šarmantni, puni novih (neostvarljivih) zamisli, prepoznatljivo duhoviti - lako okupe masu oko sebe. Blizanaci su dosta nepouzdani, pa je teško bilo šta s njima utanačiti.

a Rak
Osobe rođene od 22. juna do 22. jula su rođene u znaku Raka.
Element - voda
Vladajuća planeta - Mesec
Glavne osobine - intuitivan i ćudljiv
Rak, ima najveće bogatstvo emocija, ne voli da se ističe i da bude upadljiv i stoga živi u svojoj privatnosti. Samim tim govori se o čoveku koji je jako ranjiv, povredljiv, osetljiv, u svakom trenutku spreman da se povuče dok ne prestane "oluja". Glavne oblasti aktivnosti su dom, porodica, tradicija. Pažljiv je, osećajan, druželjubiv, roditeljski nastrojen, zaštitnik, a zbog preosetljivosti često pogrešno tumači postupke drugih. Pazite da ga ne uvredite, jer Rak pamti doklegod je živ.

b Lav
Osobe rođene od 22. jula do 22. avgusta su rođene u znaku Lava.
Element - vatra
Vladajuća planeta - Sunce
Glavne osobine - zahtevan
Lav, je čovek kod koga je najviše razvijen uticaj ega, koji je "svestan" sebe, jer je "siguran" u svoj identitet. Ima sve šanse da će u svojim namerama uspeti, jer je izuzetno kreativan i slatkorečiv. Osoba koja voli da je u centru pažnje, da joj se laska, jer sebe smatra rođenim vođom, autoritetom, što često dovodi do suprostavljanja drugih, zbog njegovog dramatičnog nastupanja. Lav je u suštini pozitivan i ukoliko mu se pridružiš ili prikloniš, pomagaće ti i ceniće te - koliko i ti njega. On je plemenit i spreman da pomogne slabijima, zbog čega je omiljen u društvu. Osobe rodjene u ovom znaku su hrabre, optimistički raspoložene i nikada malodušne, tako da uspevaju uvek da se izvuku iz neprilika. Lav ima visoko mišljenje o sebi.

c Devica
Osobe rođene od 22. augusta do 22. septembra rođene su u znaku Device.
Element - zemlja
Vladajuća planeta - Merkur
Glavne osobine - analitičan ali zakeralo
Devica, ostavlja utisak hladnoće jer je okrenuta kritici i analizi svega, a prvenstveno sebe. Ona traga za savršenstvom u sebi, a to traži i u drugima, u braku i partnerskim odnosima. Zato mogu biti prisutni problemi: zbog komplikovanog karatera i nemaštovitosti - razlog što je s njom teško izaći na kraj, jer ima strahovitu moć zapažanja, pa uglavnom druge sagledava kroz mane - "kako ja, tako i ti"! Tokom života isprepliću se skromnost i stidljivost sa željom da nametne svoje, verovatno zbog straha da ne bude povređena. Trezvenost, suzdržanost, kontrolisanost emocija, omogućuje joj da ispravno i nepogrešivo sagledava suštinu svega. Osobe koje su svesne svoje unutrašnje ranjivosti teško se otvaraju prema spoljnjem svetu, ali kada steknu poverenje izuzetno su odani.





d Vaga
Osobe rođene od 22. septembra do 21. oktobra rođene su u znaku Vage.
Element - vazduh
Vladajuća planeta - Venera
Glavne osobine - kosmopolita ali neodlučan
Vaga se bori za ispravne odnose, za formalne odnose, svuda gde je narušena harmonija, gde je nepravda. Ona je u stanju da objektivno razmišlja što joj pomaže da se stavi u položaj drugoga, da bude dobar diplomata, zato je ona najspremnija na kompromise. "Sudiji Zodijaka" je često teško da donese odluku i ako ima mogucnosti, ostavice je za sutra - zato Vagu nikada ne terajte da se izjasni odmah, jer ce sigurno pogrešiti. Ta neodlucnost je vezana za intelektualno odmeravanje, procenjivanje ispitivanje svih elemenata, i pogrešno se misli da je lenja i spora - ona samo ne želi da pogreši. Vrlo lako gubi emocinalnu ravnotezu pa je cesto cudljiva i nesigurna. Vage nemaju baš mnogo srece, pa se uglavnom zadovoljavaju onim što im život pruža. Dobro je imati ih za prijatelje.

e Škorpija
Osobe rođene od 22. oktobra do 22. novembra su rođene u znaku Škorpije.
Element - voda
Vladajuća planeta - Pluton
Glavne osobine – opsesivni ali strasni
Škorpion, je čovek koji je spreman na sve: da ide, ako treba, do samog kraja, ne pitajući za cenu, da bi došao do suštine. Zato on nije površna ličnost. .Oni poseduju veliku unutrašnju snagu, upornost, tvrdoglavost, spremnost za najveće napore - sve to u isto vreme, i da za te idele plate čak i svojim životom. Uporan je u svojim odlukama, istrajan i nikada se ne miri sa porazom. U borbi je sam, svestan da je život njegov problem, pa zato ti nikada neće reći da ga nešto muči. Ne podnosi tuđe savete. Svestan je svoje snage pa ostaje hladnokrvan i u najtežim trenucima. Škorpion ne prašta sebi, niti bilo kom drugom.

f Strelac
Osobe rođene od 23. novembra do 21. decembra rođene su u znaku Strelca.
Element - vatra
Vladajuća planeta - Jupiter
Glavne osobine - avanturista ali pravičan po svom ubeđenju
U potrazi za istinom spreman je na sve, bez trunke diplomatije ili obzira. Njegova psihicka energija je promenljiva što ukazuje na potrebu za slobodom i putovanjima, u potrazi za novim sferama. Kako je spreman velikodušno da pruži, isto tako smatra da ima pravo i da uzme - bez pitanja. Strelac je plemenit i velikodušan, blagog karaktera, optimista, otvorene i vedre prirode i spreman je uvek da pomogne drugome. S njime nikada nije dosadno, jer prihvata sve.

g Jarac
Osobe rođene od 22. decembra do 21. januara rođene su u znaku Jarca.
Element - zemlja
Vladajuća planeta - Saturn
Glavne osobine - usmereni ka cilju ali kruti
Jarac, je covek koji jako dobro zna šta je i ko je on, šta može da uradi, koliko da postigne. Zna tacno gde mu je mesto. Da bi stigao do zacrtanog cilja, osoba se oslanja iskljucivo na sebe jer je ambiciozna, strpljiva, marljiva, disciplinovana, štedljiva, poslovna, pouzdana. Zbog svog strogog stava prema obavezama, što isto zahteva od drugih, deluje hladno i bezosećajno. Ne poverava se drugima, teško pokazuje emocije, ali se mnogo toga dešava unutar njega, iza mirne spoljašnjosti. Jarac ne zna da ispolji svoja osecanja jer nemaju formu, nisu opipljiva i konkretna, ali kada se uveri u vašu iskrenost i da ga nećete uvrediti, bice vam privržen i veran do kraja života. Zato se kaže da je Jarac najvredniji u Zodijaku, covek na koga se apsolutno može osloniti.


h Vodolija
Osobe rođene od 21. januara do 20. februara su rođene u znaku Vodolije.
Element - vazduh
Vladajuća planeta - Uran
Glavne osobine - progresivan ali buntovnik
Vodolije, je misaoni tip, inteligentna, objektivna, ne oslanja se na osećanja. Vodolija je istrajna, ali nije privržena, kljucna reč je sloboda, misli i radnje, prijateljstvo, ravnopravnost, razumevanje, humanizam, društveno angažovanje. Reaguje kako joj se prohte: impulsivno i neočekivano. Nemirnog je duha, lako ostvaruje kontakte, borbena i željna isticanja. Vodolija je jedinstvena, nije joj stalo do tuđeg mišljenja, često ispred vremena, i zbog toga je neshvaćena.

i Ribe
Osobe rođene od 21. februara do 20. marta rođene su u znaku Riba.
Element - voda
Vladajuća planeta - Neptun
Glavne osobine - osećajan ali beži od stvarnosti
Ribe, su dobronamerne, spremne uvek da pomognu, veoma osetljive, emotivne i podložne uticajima; blage, iskrene, plemenite, romantične, bez osećaja za relnost. Vrlo prilagodljive osobe, ali ne znaju da iskoriste prilike, jer nemaju samopouzdanja. Vole da rade gde su negde od pomoći, u okviru velikih kolektiva ali su to boemi, umetnici. Njihov život je pun padova i uspona, jer žive neorganizovano, bez orijentacije i smisla, pa im je često život u haosu. Jedino što Ribu može spasiti je izuzetno razvijena intuicija, instinkt i sposobnost pretvaranja, kao i sam Bog. S njom teško možete nešto utanačiti.














Comments

Post a Comment